Бранислава Илић

Home / Бранислава Илић

Рођена у Нишу 1970. год. где је и завршила Средњу глумачку школу. Дипломирала је драматургију на Факултету драмских уметности у Београду. Први ангажман, глумачки и драматуршки, је имала у Народном позоришту у Нишу. Од 2008. до 2010. радила је у Народном позоришту у Београду.
За свој рад је награђивана: Јован Стерија Поповић за драму „Тело“ – Конкурс Стеријиног позорја за нови драмски текст, награду Борислав Михајловић Михиз за драмско стваралаштво; годишњу награду Народног позоришта драматуршком тиму (2008.); годишњу награду Омладинског позоришта ДАДОВ (2010.)
Приче, драме и драматизације су јој објављиване у различитим часописима и збиркама. Има објављене три књиге драма: Театар паланке; Бако, нећу да постанем чудовиште; Бранислава Илић- драме/плаyс. До сада је изведено: Улица, штап и канап (ауторска), Злочин и разговори (р.К.Младеновић), Заглављени (р.Д. Михајловић), Тело (р.С.Бодрожа), Бако, нећу да постанем чудовиште (р.П.Штрбац), Не пристајем (р.К.Крнајски).
Као драматуршкиња сарађује са редитељима и редитељкама различитих генерација у Народном позоришту, Атељеу 212, Српском народном позоришту и у још десетак позоришта. Неки од наслова на којима је радила: “Зоран Ђинђић”, О.Фрљић; “Дервиш и смрт” Б.М.Михиз/Е.Савин; “Нова Страдија” , С.Басара; „Луди од љубави“, С.Шепард; „Ножеви у кокошкама“, Д.Херовер; “Животињско царство”, Р.Шимелпфениг; “Витамини”, В.Јон, ,„Одабрани и уништени“, И.Јовановић/Д.Петковић/М.Тодоровић, “Заједно сами”, М.Шелић и др.
Била је део драматуршког тима који је у Народном позоришту реализовао јавна читања савремене румунске и немачке драме, као и драма из региона (2008-2010).
Писала је за децу и бави се едукацијом деце и младих кроз различите позоришне радионице.