Ксенија Крнајски

Home / Ксенија Крнајски

Рођена 1977. у Новом Саду. Позоришну режију је дипломирала 2001. године у Народном позоришту у Београду са српском праизведбом драме Марка Рејвенхила Полароиди. Била је вишегодишњи сарадник пројекта НАДА, који се бавио унапређивањем и промоцијом савременог драмског текста, а 2004.-2008. године члан редакције позоришног часописа Сцена.
Добитник је НАГРАДЕ ЗА НАЈБОЉУ РЕЖИЈУ на фестивалу позоришта за децу ФЕСТИЋ (2007.год) за Лек од бресквиног лишћа Малог позоришта Душко Радовић, а њена Омнибус опера Српског народног позоришта добила је НАГРАДУ ПУБЛИКЕ на Армел фестивалу у Будимпешти 2016. године. Од 2013. године до данас члан је жирија награде Борислав Михаиловић Михиз која се сваке године додељује за писано драмско стваралаштво.

Савремене европске комаде режирала, између осталих, у Народном позористу у Београду, Звездара театру, Битеф театру… Међу њима су: Животињско царство Р.Шимелфенига; Језички рулет Даре Карвила; Порша Коклан М. Кар, Епитаф Д. Делбианцо, Под плавим небом Д. Елдриџа, Све о женама М. Гаврана…

Од домаћих савремених писаца радила: М.Пелевић БеограђБерлин, као и Будите Лејди на један дан ; Љ.Каспар/С. Јованов Четири мале жене; Д.Н.Николић Дрита; омнибус Сама је тражила (М. Марковић, Б.Илић, Д. Кулезић- Wилсон, М. Пелевић, Ј. Жмак, Б. Стојковић), као и радио драму Програм твог компјутера С. Радојковић.

Од класике поставила је: Авети Х.Ибзена, Покондирена тиква Ј.С. Поповића и Најављено убиство Агате Кристи, све у Српском народном позоришту.

Представе за децу: Пинокио С. Обрадовића; Лек од бресквиног лишћа Кубуровић/ Пелевић, Мудро прасенце М. Милованова, Тотални Мраз М. Пелевић

Последњих година режирала је и три опере: најпре у Ирској Тхе Ласт Сирен Иана Wилсона, а затим и Омнибус оперу (Меноти, Барбер, Хиндемит) и Моцартову Чаробну фрулу у Српском народном позоришту.

undefined