Концерт Групе „Кал“
Концерт Групе „Кал“
Концерт Групе „Кал“
Концерт Групе „Кал“
Концерт Групе „Кал“

Концерт Групе „Кал“

Кал (на ромском значи „црн“) је познати ромски музички бенд из Србије, основан у Ваљеву, док чланови поставке тренутно бораве у Београду. Интерес домаће, али и иностране публике, привукли су 2006. истоименим деби албумом. У нумерама доминира комбинација балканске ромске музике и танга, те звукова са Блиског истока, из Турске и са Јамајке.

Бенд је основан 1996. и од тада је снимио неколико компилација са другим музичарима. Прво појављивање на националној телевизији имали су 2006. на каналу Б92, у емисији „Тимофејев“ током дочека Нове године, када су представили свој специфичан музички стил. Током те године, Кал је одржао више од сто концерата широм света, укључујући већину европских држава и САД. Када је реч о фестивалима, 2001, 2002. и 2004. наступали су на мађарском фестивалу Sziget, затим се појављују на La notte di San Lorenzo у Милану, потом у Атини на 11. европском бијеналу младих стваралаца, на новосадском фестивалу EXIT наступе бележе 2004. и 2005, док су 2006. били део Међународног музичког сајма WOMEX. У априлу исте године, њихов деби албум доспео је на прво место листе World Music Charts Europe, а на крају године завршио је на трећој позицији.

Бенд, а посебно фронтмен Драган Ристић, веома су политички и друштвено ангажовани и боре се против дискриминације над Ромима. Драган и његов брат Душан основали су летњу школу Амала, где полазници кроз радионице уче ромски језик, историју, културно наслеђе и политичке утицаје овог народа.

 

Детаљи програма