NAZAD NA SADRZAJ  > > >
S C E N A : časopis za pozorišnu umetnost
Novi Sad, 2005. broj 1 godina XLI YU ISSN 0036-5734
T E A T R O N : časopis za pozorišnu umetnost
Beograd, 2005. broj 130/131 godina XXX YU ISSN 0351-7500

D. N.
PARISKO PROLEĆE
FESTIVAL NEZAVISNOG STVARALAŠTVA U ILE - DE - FRANCE I ISTOČNOJ EVROPI

 

Asocijacija Maison d'Europe et d'Orient pod čijim okriljem radi i izdavačka kuća L'Espace d'un Instant, sa sedištem u Parizu, kojom rukovode Dominik Dolmije i Selin Bark, u povodu 20. godišnjice rada i nedavnog useljenja u nove prostorije u Vijaduktu umetnosti (podnožje stare železnice u istočnom delu Pariza), organizuje, od 21. do 28. maja, prvi Festival nezavisnog stvaralaštva u Ile-De-France i Istočnoj Evropi, pod nazivom Parisko proleće.
Tih dana, biće predstavljene nove publikacije (prevod na francuski knjige Tekija Dervišija Na pragu očaja), predsedniku Balkanike Nikolaju Stojanovu će ambasador Makedonije u Parizu Jordan Plevneš uručiti nagradu Pariz Evropa 2005, održaće se koncerti romske muzike i večeri romske književnosti, a 23. maja nastupiće Trupa Jasmine Prolić s najnovijom koreodramom, premijerno izvedenom u Orleanu krajem februara, pod naslovom "Tishma Tanz", u koreografiji i režiji Jasmine Prolić, sarajevske balerine koja već duže od jedne decenije živi i radi u Francuskoj. Ovaj projekat inspirisan je romanom Aleksandra Tišme Knjiga o Blamu, a snažan kontrapunkt daju mu intimne refleksije (rat, pitanje krivice...) same autorke.
Program Prolećni bokal zapravo je spisateljski atelje koji će voditi Danijel Lemaje, s dramskim autorima iz Srbije, Makedonije, Bosne, Bugarske, Francuske i Unmikistana: Igorom Bojovićem, Žozefom Dananom, Teodorom Dimovom, Jetonom Nezirajem, Jordanom Plevnešom i Šainom Sinarijom i rediteljima/koreografima - Dalijom Aćin, Mustafom Uarom, Zezvom Artčemašvili, Rožeom de Preom, Dominikom Dolmijeom i Jasminom Prolić.
Završne večeri biće projekcije filmova, kada će se serijom kratkometražnih ostvarenja predstaviti i autori iz Srbije.
Ovo je, uz festival Ukršteni pogledi koji se, od 23. do 28. maja održava u Grenoblu, još jedno predstavljanje srpskocrnogorske, pored ostalih, dramske književnosti u Francuskoj. Poseban kuriozitet je što obe manifestacije (ne samo) vremenski (već i delom svojih programa) koincidiraju sa Sterijinim pozorjem.

Copyright: Sterijino pozorje 1998-2005.