NAZAD NA SADRZAJ  > > >
S C E N A : časopis za pozorišnu umetnost
Novi Sad, 2008. broj 1 godina XLIV januar-mart YU ISSN 0036-5734

 
UVODNIK
 

 

Sterijino pozorje je tokom 2007. godine, nakon opsežnih konsultacija sa stručnom pozorišnom javnošću, unelo značajne promene u program najvažnijeg domaćeg pozorišnog festivala. Suština proširenja koncepta proizašla je iz činjenice da Srbija nije imala sveobuhvatan nacionalni festival teatarskih ostvarenja koji bi na relevantan način vrednovao umetnička dostignuća svih aktera/autora i segmenata jednog pozorišnog čina. Ne dovodeći u pitanje izvorna načela na kojima počiva institucija Sterijinog pozorja, manifestacija je prerasla u Festival domaćeg teksta i domaćeg pozorišta.
Sterijino pozorje je u svojoj dugoj istoriji na različite načine podsticalo i negovalo domaću dramsku književnost, a to se najviše očitovalo kroz program festivala. U nekadašnjoj Jugoslaviji, s nekoliko desetina značajnih dramskih autora i isto toliko respektabilnih teatarskih kuća, konkretnija podrška od mogućnosti samog učešća na Sterijinom pozorju, verovatno i nije bila potrebna. Međutim, u novom društveno-istorijskom kontekstu, neophodno je bilo osmisliti dodatnu motivaciju i način afirmacije, pogotovo najmlađe generacije dramskih pisaca.
Prvi put u poluvekovnom trajanju, Pozorje je raspisalo konkurs za originalni domaći dramski tekst, obezbeđujući visoku novčanu nagradu i mogućnost scenske realizacije nagrađenog teksta, ali i promociju drama iz najužeg izbora. Namera je da konkurs bude tradicionalno raspisivan u septembru svake godine s idejom da kompleksni mehanizmi promocije kojima institucija raspolaže, budu u funkciji kontinuirane brige za razvoj domaće dramske književnosti i njene afirmacije i u zemlji i u inostranstvu.
Miroslav – Miki RADONJIĆ


Prema odluci žirija Konkursa Sterijinog pozorja za originalni dramski tekst, koji je radio u sastavu: Svetislav Jovanov, teatrolog, Aleksandar Milosavljević, pozorišni kritičar i Darinka Nikolić, pozorišni kritičar (predsednik), u užem izboru su se našli sledeći tekstovi:

HYVA BOY (šifra: De Korte) – autor: Milan Marković

DISKRETNE ŽENE, DEKORATIVNO DETE, DANSKA DOGA (šifra: Slow motion) – autorke: Tanja Marković, Ana Seferović i Tamara Šuškić

3, 4... SAD (šifra: NF. DT. DMS. BGD) – autorka: Milena Minja Bogavac

ŽIVELA TI MENI (šifra: Alarm) – autor: Željko Hubač

KRADLJIVCI VOZOVA (šifra: Lecitin) – autor se nije odazvao nakon objavljivanja rezultata Konkursa, te je ostao neidentifikovan

Jednoglasnom odlukom, Sterijina nagrada za originalni domaći dramski tekst je pripala tekstu:

MOŽDA SMO MI MIKI MAUS (šifra: Nedoumica) – autorka: Maja Pelević

Nagrađeni tekst je, po propozicijama Konkursa, objavljen u prethodnom broju časopisa „Scena”, a tekstove iz užeg izbora – izuzev onog čiji je autor nepoznat – uz pristanak autora, objavljujemo u ovom broju „Scene”.

Copyright: Sterijino pozorje 1998-2008.