NAZAD NA SADRZAJ  > > >
S C E N A : časopis za pozorišnu umetnost
Novi Sad, 2004. broj 2-3 godina XL april-septembar YU ISSN 0036-5734

i n...m e m o r i a m
Vesna KRČMAR
SVETKO BOROVČANIN (1952-2004)

 

Smrt je nestvarna kategorija. To novootkriveno uverenje pomaže mi da prihvatim odlazak srodnih i dragih mi osoba... Jedan od njih, nesumnjivo je Svetko Borovčanin, sekretar Dokumentaciono-istraživačkog centra Sterijinog pozorja.
Bila sam emotivno vezana za Godišnjak jugoslovenskih pozorišta koje je Svetko kao urednik uspešno vodio, zbog sećanja na vreme studiranja zajedno provedeno na Filozofskom fakultetu u staroj zgradi u Njegoševoj ulici, ili je bolje reći - na naš odlazak po okončanju studija, kada smo, čini mi se, s velikom željom i nadom da ćemo se baviti naučnim radom, kročili u život: i Svetko Borovčanin, i Momir Pejović, i ja. Putevi su nas vodili na neke druge strane. U jednom trenutku svi smo se našli u pozorišnom miljeu. Svetko je, po običaju, bio precizan: naukom se mogu baviti samo oni koji su imali sreću da rade u nekoj od naučnih institucija. Bio je to još jedan od privida, jer je svu svoju ozbiljnost, sistematičnost, istrajnost i upornost uneo u ovaj značajan segment pozorišnog života i tako naučno oplemenio i osmislio svoj rad. Publikacije koje su imale njegov urednički potpis, neophodne su za svaku pozorišnu kulturu i budućnost nacionalne kulture.
Pozorišni materijal plasiran u njegovom Godišnjaku je živ i bogat, i stvaran isto toliko koliko i takozvani "živi" i "stvarni" pozorišni život sam. Bio je duboko svestan da je zabluda da je pozorišna prošlost mrtva i neprolaznim zidom zauvek odvojena od teatarske sadašnjice, jer sve ono što se nekad mislilo, osećalo, radilo, neraskidivo je utkano u ono što mi danas mislimo, osećamo i radimo u našim pozorištima. Unosio je svetlost naučne istine u događaje pozorišne prošlosti, a to znači služio je pozorišnom savremenom trenutku i činio iskorak ka budućem vremenu.
Sveske Godišnjaka, iz godine u godinu, oživljavale su uzlete preko četrdeset profesionalnih pozorišta na teritoriji sadašnje Jugoslavije, odnosno Srbije i Crne Gore i Republike Srpske, kroz precizno registrovanje svih relevantnih faktora. U prvom bloku u predstavljanju svakog teatra ponaosob registruju se svi zaposleni u pozorištima, daju se sve premijere s kompletnim podelama, brojem izvođenja i brojem publike. Ranije premijerno izvedene predstave nastavljaju svoj put na tekućem repertoaru i tu su podaci o broju izvedenih predstava, publike. U posebnom poglavlju predstavljeni su svi festivali, preko dvadeset festivala sa svim učesnicima, nagradama. Sledi selektivna bibliografija o drami, statistički pregledi i tabele, s kompletnom naučnom aparaturom i indeksom autora, učesnika u predstavama, naslova predstava.
Vrednost Svetkovih izdavačkih poduhvata bila je prevođenje ravni pozorišnog života u ravan pozorišnog dokumenta, arhiva, u ravan večnosti.
Svoja bogata urednička iskustva, široko obrazovanje ispoljio je u bogatoj izdavačkoj delatnosti u okviru Srpsko-ukrajinskog društva na čijem je čelu bio.

Copyright: Sterijino pozorje 1998-2004.