NAZAD NA SADRZAJ  > > >
S C E N A : časopis za pozorišnu umetnost
Novi Sad, 2006. broj 2 godina XLII april-juni YU ISSN 0036-5734

ČASOPISI
Duška RADIVOJEVIĆ
R.G.T. (Revista Galega de Teatro) - Pozorišni časopis Galicije
Glavni urednik Anton Lamapereira / Broj 45, zima 2005, Kangas, Galicija (Španija)

 

U prvom tematu Prostori Roi Vidal Ponte piše o ocu modernog brazilskog pozorišta 20. veka, dramskom piscu Nelsonu Rodrigesu (1912-1980) koji je sebe smatrao stvaraocem "neprijatnog pozorišta koje kod gledalaca može da izazove tifus i malariju". Njegova drama Venčanica, u režiji poljskog reditelja Zbignjeva Zjembinskog, jeste ta prekretnica.
U tekstu Šekspir sa merom ili bez mere Lois Vals upoređuje šest predstava na Madridskom jesenjem festivalu 2005. koje su se neposredno ili posredno bavile Šekspirom: to su tri litvanske predstave Magbet (3 sata i 50 minuta), Otelo (4 sata 45 minuta) i Hamlet (3 sata 45 minuta), sve u režiji Eimuntasa Nekrošiusa i izvođenju litvanskog pozorišta Meno Fortas, Mera za meru u režiji Sajmona Mekbarnija pozorišta Komplisite (UK), Zimska bajka Pozorišta Propeler (UK), dok je Odeon teatar došao u Madrid sa predstavom Ruža i sekira, što je njihovo viđenje dramskog teksta Karmela Benea inspirisanog Ričardom III.
U muzeju Pozorišnog instituta u Barseloni, pored mnogih vrednih eksponata nalazi se i jedna bizarna pozorišna relikvija: prst Kalderona de la Barke.
U Španiji pozorišni sajmovi predstavljaju važan deo turističke ponude malih mesta. Jedan od mnogobrojnih održan je u Sjudad Rodrigu u avgustu, dok je u galicijskom gradiću Naronu održan IV susret amaterskih pozorišta.
Urednik časopisa razgovarao je sa Albertom Riverom, glumcem, rediteljem i profesorom iz Montevidea povodom njegove postavke Kanibala Georga Taborija u izvođenju Nacionalne komedije Urugvaja, na jednom od najznačajnijih festivala Južne Amerike u Portu Alegreu.
U Komposteli, turističkom centru severozapadne regije, svake godine u oktobru održavaju se Međunarodni festival lutkarskog pozorišta "Galicreques" koji obuhvata pozorište za decu i odrasle i Festival igre "En Pé de Pedra" ("igra na kamenu"), na trgovima i ulicama istorijskog centra grada.
U odeljku Iz pozorišne lože časopis objavljuje kritike dve galicijske predstave.
Među novostima Galicijskog instituta scenskih i muzičkih umetnosti (IGAEM) nalazi se i vest o početku kursa mačevanja za glumce.
Pored prikaza novih pozorišnih knjiga i časopisa, kompletnog decembarskog repertoara pozorišne mreže pozorišta na galicijskom jeziku, ovaj broj časopisa objavljuje i tri jednočinke Hosea Manuela Pasosa Varela, Čin-Tri, s podnaslovom Tri vežbe za kafe-teatar.

Copyright: Sterijino pozorje 1998-2006.