NAZAD NA SADRZAJ  > > >
S C E N A : časopis za pozorišnu umetnost
Novi Sad, 2005. broj 2-3 godina XLI april-septembar YU ISSN 0036-5734

N. PEJČIĆ
MILENA

 

Dramska spisateljica iz Beograda Milena Marković prvi je laureat nagrade "Borislav Mihajlović Mihiz" koju joj je dodelila Srpska čitaonica u Irigu, rodnom mestu ovog književnika i dramskog pisca. Priznanje za dosadašnji ostvareni dramski opus Mileni Marković dodelio je žiri u sastavu Svetislav Jovanov, teatrolog, predsednik i članovi Ferenc Deak, književnik i Kokan Mladenović, reditelj.
"Razgolićavajući beskompromisno ali i samosvesno patologije porodičnog mikrokosmosa, demonstva istorije i krvave lakrdije etičkog rasula, Milena Marković sa rastućom upečatljivošću gradi svoju poetiku urbane periferije, tragičnu farsu još jedne izgubljene generacije, ili šokantnu liriku antibajke" - navodi žiri u obrazloženju dodele ove nagrade. "Kroz složena preplitanja distance i osećajnosti, ona uspeva da bolna, granična iskustva, dosuđena individui bačenoj u košmare naše svakodnevice i bliske prošlosti, prevede u ravan misaono univerzalnog i scenski potresnog, onu ravan na kojoj se, kako najbolje formuliše sama autorka, relativizuje sve 'osim mladosti, ljubavi i smrti'. I upravo zbog tog, apsolutnog zahteva i zanosa, metafizika surove nežnosti koja odlikuje drame Milene Marković pokazuje se, s jedne strane, kao najdublje saglasna sa otkrivalačkim i rebelijskim duhom koji nam je zaveštan Mihizovim životom i delom, a s druge, postaje simbolički, ali i stvarni predvodnik novih glasova i novih vrednosti u našoj savremenoj dramaturgiji."
- Zaista ne želim da dovodim u pitanje bilo koju formulaciju žirija koji mi je ukazao tu čast i prvi put dodelio nagradu koja će, po mom mišljenju, da bude značajna, ali ja se nikad ne opterećujem tim takozvanim novim tendencijama - rekla je, povodom ove nagrade, Milena Marković. - Od momenta kada sam počela da pišem, do momenta kada ću da završim sa svojim dahom, pišem isključivo iz sebe. To da li sam uhvatila neki duh vremena ili ne, potpuno je drugo pitanje, mimo mene. To je pitanje za teoretičare, za kritičare i za one koji to mogu da sagledaju sa strane, uz dovoljno znanja o okolnostima. Ali nove tendencije kao takve ništa ne znače, ništa novo ne postoji i ništa novo neće nikad da bude. Po mom mišljenju, sada su vrlo sušna vremena za umetničko stvaralaštvo, ne samo kod nas nego i u čitavom svetu.
Nagradu "Borislav Mihajlović Mihiz" Srpska čitaonica u Irigu ustanovila je u znak poštovanja prema svom sugrađaninu, onome što je ostavio našoj kulturi i, po uverenju i nameri žirija, čiji je mandat četiri godine, trebalo bi da doprinese verifikaciji nesumnjivih vrednosti i afirmisanju bogatstva i raznovrsnosti kreacija u savremenom dramskom stvaralaštvu u Srbiji. A, kako žiri oblazlaže, "pošto celokupan dramatičarski, dramaturški i ka teatru usmereni kritičarski opus Borislava Mihajlovića Mihiza karakteriše težnja za novim i uvek drugačijim pozorišnim fenomenima - novim dramskim tekstovima, autorima, scenskim pristupima - nagrada koja nosi Mihizovo ime ostajaće verna i duhu njegovog dela ponajpre ako se od samog ustanovljenja usredsredi na promociju inovativnih, otkrivalačkih i emancipatorskih strujanja u našoj savremenoj drami". Uz pokušaj da sledi duh Mihizovog angažmana i senzibiliteta, žiri ističe i da će se truditi da promoviše dramske autore koji nas, "uz neizbežni rizik ali i uz neophodno pokriće, vode prema drami (i pozorištu) 21. veka".
Pokrovitelji ove nagrade, koju čine povelja, novčani iznos, umetnički predmet, kao i objavljivanje knjige dobitnika, jesu Izvršno veće AP Vojvodine i Ministarstvo kulture Srbije. I ovaj prvi put, kao što će i ubuduće, nagrada je uručena na dan Mihizovog rođenja, 17. oktobra u Srpskoj čitaonici u Irigu. Tada je otkrivena i spomen-ploča na rodnoj kući Borislava Miahajlovića Mihiza, i saopšteno je da je osnovan i fond koji nosi njegovo ime i koji će brinuti o zaostavštini i afirmaciji njegovog dela.

Copyright: Sterijino pozorje 1998-2005.