NAZAD NA SADRZAJ  > > >
S C E N A : časopis za pozorišnu umetnost
Novi Sad, 2005. broj 2-3 godina XLI april-septembar YU ISSN 0036-5734

V E S T I

 

CECA
Svetlana - Ceca Bojković dobila je, kao 21. laureat, Nagradu "Dobričin prsten", ugledno priznanje koje dodeljuje Savez dramskih umetnika Srbije.
Žiri je odluku doneo većinom glasova i u sledećem sastavu: Mihailo - Miša Janketić, predsednik i članovi: Dragana Bošković, Mile Stanković, Đorđe Marjanović, Veljko Radović, Lidija Stevanović i Boris Isaković.
Talenat je, kaže Svetlana Bojković, ono što povezuje "visoko društvo" svih dobitnika ovog visokog priznanja. Talenat je, međutim, višeznačan, odnosi se ne samo na glumu već i na "prijemčivost i osetljivost na istinu i to je zajednički imenitelj svih dobitnika Dobričinog prstena. Vodilja umetnika kroz život, kako god da ga živi, greši, sukobljava se sa ljudima, zapravo je težnja ka istini. I to je početak u umetnosti koji vodi stabilnoj putanji sa koje tokom svih tih godina mnoge stvari polako otpadaju, ali na kraju ostaje ono što je čisto. Čast mi je što sam među dvadeset fenomenalnih umetnika za koje je težnja ka istini sigurno zajednički imenitelj".
Sve manifestacije u vezi sa ovom nagradom (dodela, izdavanje i promocija monografije o dobitniku) već šestu godinu su pod generalnim pokroviteljstvom Fonda Filip i Madlena Cepter. Podršku dodeli Nagrade dao je i Sekretarijat za kulturu grada Beograda. Svečanost uručenja zlatne kopije prstena Dobrice Milutinovića (izrada Zlatare Majdanpek) Svetlani Bojković biće održana u decembru.

PROMENE
Početkom jeseni, odlukom osnivača: Skupštine grada Novog Sada, promenjen je personalni sastav uprave Sterijinog pozorja. Na čelo ove institucije izabran je mr Miroslav - Miki Radonjić, a dotadašnja direktorka mr Mirjana Markovinović razrešena je funkcije, ali je na poziv novoizabranog direktora prihvatila da ostane u Pozorju - na već dugo upražnjenom mestu generalnog sekretara.
Ove promene u upravi SP učinile su da i redakcija "Scene", od ovog broja, radi u nešto izmenjenom sastavu. Budući da se Miroslav Radonjić, nakon dolaska na mesto direktora SP, povukao iz redakcije, na njegovo mesto došla je mlada dramatičarka Maja Pelević, kojoj želimo da se dobro oseća u našoj redakciji i od koje, naravno, očekujemo dobre, sveže i, što da ne, drske ideje.

Copyright: Sterijino pozorje 1998-2005.