NAZAD NA SADRZAJ  > > >
S C E N A : časopis za pozorišnu umetnost
Novi Sad, 2008. broj 2-3 godina XLIV april-septembar YU ISSN 0036-5734

VESTI
 
PROMENE

 

Odlukom Skupštine grada Novog Sada, na mesto direktora Sterijinog pozorja postavljen je dramski pisac iz Beograda Ivan M. Lalić, a dužnosti razrešen dotadašnji direktor mr Miroslav – Miki Radonjić.
Ivan M. Lalić je rođen 1965. u Beogradu. Diplomirao je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu (1991).  Autor je TV drama: Apstinenti (TV Beograd, 1988) i Dugi život bračnog para Kos (TV Beograd 1989); TV serija Pilot u travi (TV Beograd, 1990), Otvorena vrata (1994, scenario za šest epizoda) i pozorišnih drama: Puritanska komedija (Narodno pozorište, Beograd 1996), U plamenu strasti (Zvezdara teatar, 1997), Moj otac u borbi protiv nitkova iz svemira (1998), Cuba libre (Srpsko narodno pozorište, 2000), Klub društvenih igara (Belef, 2005), Heroj nacije (NP, „Toša Jovanović”, Zrenjanin 2008). Dobio je Nagradu „Branislav Nušić” za najbolju komediju, 1995. (U plamenu strasti) Bio pripadnik međunarodnog Crvenog krsta, predsednik Sindikata dramskih umetnika, upravnik Srpskog narodnog pozorišta, potpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije Vlade Republike Srbije, kolumnista NIN-a i Standarda. Predsednik Upravnog odbora Muzeja automobila u Beogradu. Od 2004. je direktor razvoja festivala Exit i umetnički je direktor festivala Cinema city.
Sterijino pozorje dobilo je i novog selektora međunarodnog programa. Umesto Ivana Medenice, međunarodni program Sterijinog pozorja će, odlukom novog direktora, kreirati Nikola Zavišić, pozorišni reditelj iz Beograda.
Nikola Zavišić je magistrirao pozorišnu režiju 2003. na Katedri alternativnog i lutkarskog pozorišta Akademije lepih umetnosti u Pragu. Od 1999. u Češkoj i Evropi radi s pozorišnom trupom „ComFactory”, s kojom je obišao mnoge evropske festivale, gostovao po Belgiji, Holandiji, Nemačkoj, Češkoj... U Srbiji režirao u pozorištima za decu (MP „Duško Radović”, Pozorište lutaka „Pinokio”, pozorišta u Užicu, Pančevu i Podgorici) i za odrasle (Rex, Atelje 212, SNP, JDP).
Napisao je više od 300 epizoda radio drama Srbokap i Jakovljević, koje su emitovane na Radiju B92.
Mini autobiografija: „Istražuje svetlo u pozorištu. Bavi se lutkama i pozorištem za decu. I za odrasle. Dobijao nagrade. Igra fudbal. Putuje. Još uvek je tu. Za sada. Voli da čuje mišljenje drugog...”

Copyright: Sterijino pozorje 1998-2008.