NAZAD NA SADRZAJ  > > >
S C E N A : časopis za pozorišnu umetnost
Novi Sad, 2008. broj 2-3 godina XLIV april-septembar YU ISSN 0036-5734

VESTI
 
UREDNIŠTVO

 

Nakon što se, na sopstveni zahtev koji smo sa žaljenjem prihvatili, Ksenija Krnajski povukla iz uredništva „Scene”, naš časopis je dobio dva nova člana uređivačkog tima, dvoje dramskih pisaca: Mariju Karaklajić i Milana Markovića, kojima želimo dobrodošlicu.

Marija Karaklajić je rođena 1978. u Kragujevcu. Diplomirala dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, 2002. Trenutno na postdiplomskim studijama iz dramaturgije na Univerzitetu „Johan Volfgang Gete” u Frankfurtu, u klasi profesora Hansa-Tisa Lemana. Kao dramaturg radila u predstavama Narodnog pozorista u Beogradu, Slovenačkog narodnog pozorišta u Mariboru, Bitef teatra, Malog pozorišta „Duško Radović”, Centra za kulturnu dekontaminaciju. Tokom sezone 2003/04. radila kao koordinator Programa za razvoj dramskog teksta u okviru projekta NovA DramA Narodnog pozorišta u Beogradu.
Drame: Fausse-attaque, mal parer (Narodno pozorište u Subotici, 2003, u režiji Ljuboslava Majere), Mlečni zub zemlje (2002/03), Lice od stakla (2005), sve tri objavljene u „Sceni”. Dramatizacije: Život? ili pozorište? (Narodno pozorište u Beogradu, 2003, u režiji Gordane Lebović), Igra ludosti (Bitef teatar, 2005, u režiji Gordane Lebović).
Marija Karaklajić je dobitnica Nagrade „Borislav Mihajlović Mihiz”.

Milan Marković je rođen 1978, diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. 2005. i 2006. radi kao asistent tokom treninga praktične dramaturgije (u organizaciji Tkh, Beograd/„Maska”, Ljubljana/„Frakcija”, Zagreb); 2006. učestvuje u Forumu mladih dramskih pisaca na festivalu „NEW PLAYS FROM EUROPE” u Wiesbadenu. Kasnije te godine radi kao asistent režije na projektu „Wild animus” u Zagrebu (produkcija Waxfactory, Njujork); u novembru 2006. učestvovao u organizaciji ljubljanskog festivala nove drame „PreGlej na glas!”; 2007. i 2008. radi kao koordinator projekta „Nova drama na Sterijinom pozorju”. Milan Marković je član SFW Nova drama, grupe dramskih pisaca koja se bavi promocijom novog dramskog izraza u Beogradu. U okviru tog projekta učestvuje i vodi dramaturške radionice i scenska čitanja. Osnivač i administrator arhivskog vebsajta www.nova-drama.org, najvećeg te vrste u širem regionu.
Izvedene drame: Klupa – Beogradsko dramsko pozorište, režija Goran Ruškuc (Nagrada „Josip Kulundžić”, Fakulteta dramskih umetnosti); Dobro jutro, gospodine Zeko – Pozorište „Duško Radović”, režija Jelena Bogavac; Aca to ne može da razume (radio drama); Dobro jutro, gospodine Zeko (radio drama). Scenska čitanja: Hyva boy, Cankarjev dom Ljubljana; Dobro jutro, gospodine Zeko, Narodno pozorište u Beogradu i u Mostaru. Objavljene drame: Hyva boy (na srpskom, engleskom i slovenačkom – „Pre-Glej na glas!”, Ljubljana 2007; na srpskom i engleskom – „Scena”, Novi Sad, mart 2008); Dobro jutro, gospodine Zeko (na srpskom i engleskom – „Scena”, Novi Sad, okt-dec 2005; „Tmalčart – Nova srpska drama”, Mostar, nov 2006); Zelena kuća („Teatron”, 2004).

Copyright: Sterijino pozorje 1998-2008.