NAZAD NA SADRZAJ  > > >
S C E N A : časopis za pozorišnu umetnost
Novi Sad, 2008. broj 2-3 godina XLIV april-septembar YU ISSN 0036-5734

VESTI
 
EJDUS

 

Predrag Ejdus ovogodišnji je dobitnik nagrade za životno delo na „Nušićevim danima” u Smederevu.
Ejdusu je nagrada svečano uručena 20. aprila 2008, na 25. pozorišnom festivalu „Nušićevi dani”, koji je od 9. do 20. aprila održan u Smederevu.

„Ejdus spada u sam vrh srpskog glumišta naših dana. On je glumac gotovo svih beogradskih pozorišta, čest gost Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, Crnogorskog narodnog pozorišta u Podgorici i u Zetskom domu na Cetinju”, kaže se, između ostalog, u saopštenju žirija koje potpisuje predsednik dr Zoran T. Jovanović.

„Bez veštačkog patetičnog poređenja s glumcima raznih vremena, Predrag Ejdus otrže se i od poređenja s kolegama današnjice. Jedan je i jedinstven. Borhesovski zagledan u samog sebe, čime umetnički legitimno uranja i izranja iz svojih scenskih i dramskih likova, on je od onih mudrih modernih glumaca koji ne osvajaju na prečac, ne grabe gledaoca za grlo”, piše u pomenutom saopštenju. Prošle godine, „Nušićevu nagradu” dobila je prvakinja Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu Gordana Đurđević-Dimić. Prvi dobitnik te nagrade 1990. bio je Mija Aleksić.

Copyright: Sterijino pozorje 1998-2008.