NAZAD NA SADRZAJ  > > >
S C E N A : časopis za pozorišnu umetnost
Novi Sad, 2008. broj 2-3 godina XLIV april-septembar YU ISSN 0036-5734

VESTI
 
KOVAČEVIĆ

 

Promocijom knjige Dušana Kovačevića 20 srpskih podela (Srba na Srbe), u Zvezdara teatru obeleženo je 40 godina rada poznatog dramskog pisca, scenariste i reditelja, koji je rođen 12. jula 1948. U mnogobrojnoj publici poštovalaca i ljubitelja Dušana Kovačevića, pored uglednih ličnosti beogradskog javnog i kulturnog života, bili su i predsednik Srbije Boris Tadić, ministar kulture Nebojša Bradić i potpredsednik Vlade Mlađan Dinkić.
Knjigu su objavile „Večernje novosti”, a njen sadržaj čini serija tekstova koji su izlazili u NIN-u s podnaslovom „Zašto je teško, skoro nemoguće, ostvariti minimum nacionalnog interesa kad je reč o sudbini naroda i države”.
Promocija je zapravo bila ilustrovana retrospektiva Kovačevićevog stvaralaštva, koji je na početku izjavio da je je ova „knjiga priča pisana šezdeset godina”.
„Pisana je sećanjima, uspomenama, nezaboravom na drage ljude s kojima se više ne mogu zdraviti. Moji prijatelji se pominju u knjizi koja je zapravo naša večita upitanost da li je moguće, da li je ljudski razumljivo, da smo kao narod podeljeni po toliko osnova” – rekao je Kovačević. On je dodao da je naslov mogao da bude „sto podela”, samo da je imao više vremena i papira, i izrazio nadu da će knjiga biti „povod za ozbiljnije razmišljanje šta će biti s nama ako nastavimo da idemo dvosmernim putem, svađajući se i deleći po svim osnovama”. U skladu sa „željom da ovo bude veče primenjene poezije”, Kovačević je govorio o svom životu, radu i stavovima, komentarišući inserte iz filmova snimljenih po njegovim tekstovima: Ko to tamo peva, Balkanski špijun, Sabirni centar, Maratonci trče počasni krug, Profesionalac.
Njegove priče, pesme i delove drama interpretirali su Danica i Lazar Ristovski, Branislav Lečić i Milan Mihailović.
Kovačević kaže da je četrdeset godina pisao sa željom da nekoga i nasmeje.
„Naučnici tvrde da je smeh najbolji lek. Smeh je i efikasna odbrana od zla i nevolja. Nasmejan čovek je lep čovek. Zato svojim najvećim uspehom smatram to što su moja dela ponekad nasmejala ljude i ulepšala im dane.”
Na kraju je ansambl „Apsolutno romantično” izveo numeru „Zapevala sojka ptica”, koju je Duško Kovačević posvetio dragom prijatelju, pokojnom glumcu Danilu – Bati Stojkoviću, a Ristovski je otpevao „Mesečinu” iz filma Podzemlje.

Copyright: Sterijino pozorje 1998-2008.