NAZAD NA SADRZAJ  > > >
S C E N A : časopis za pozorišnu umetnost
Novi Sad, 2007. broj 3-4 godina XLIII jul-decembar YU ISSN 0036-5734

VESTI
 
DOBRIČIN PRSTEN KSENIJI JOVANOVIĆ

 

Glumačka godišnja nagrada Saveza dramskih umetnika Srbije za životno delo – Dobričin prsten za 2007, pripala je Kseniji Jovanović.
O dobitniku ove prestižne nagrade koja se dodeljuje od 1980. odlučivao je žiri u kojem su, uz predsednika Vladimira Andrića, bili Mihailo Vukobratović, dr Zoran T. Jovanović, Milan Puzić, Branislav Stojaković, Bora Todorović, Saša Hadži Tančić i dr Ivana Simeonović-Ćelić, kao počasni član u ime Fonda „Filip i Madlena Cepter”, koji je pokrovitelj nagrade.
U njihovom obrazloženju, između ostalog, stoji da Ksenija Jovanović „već šest decenija sa uspehom ostvaruje značajne uloge na našim pozornicama, a tu su još stotine uloga na radiju, desetine na televiziji i nekolike na filmu.” Nabrajajući brojne zapažene uloge Ksenije Jovanović (Freda u Pristlijevoj Opasnoj okuci, Elizabeta u Milerovom Lovu na veštice, Natalija u Konaku Crnjanskog, Eva u Vučjaku, a Barunica Kasteli u Glembajevima i mnoge druge, sve do Markize de Martej u predstavi Opasne veze/Kvartet), u saopštenju žirija stoji da kod nje „srećemo srećan spoj: profesionalizma, dubokog nadahnuća, histrionske pronicljivosti, konstantnog poleta i velike marljivosti. Pojava, glas i pokret, um, umeće i otmenost. I neosporan božji dar. To je Ksenija”.
Ksenija Jovanović je dvadeset treći laureat ovog visokog priznanja.
Svečanost uručenja zlatne kopije prstena Dobrice Milutinovića (izrada Zlatare Majdanpek) Kseniji Jovanović održana je u decembru, u Narodnom pozorištu u Beogradu.

„Kada me je nazvao predsednik žirija Vladimir Andrić i saopštio da sam dobila ovu nagradu, rekla sam mu da je dobro što sedim”, rekla je Ksenija Jovanović primajući „Dobričin prsten”.
Copyright: Sterijino pozorje 1998-2008.