NAZAD NA SADRZAJ  > > >
S C E N A : časopis za pozorišnu umetnost
Novi Sad, 2007. broj 3-4 godina XLIII jul-decembar YU ISSN 0036-5734

VESTI
 
ŠEST DECENIJA JDP

 

Jugoslovensko dramsko pozorište obeležava tekuću sezonu 2007/08. kao jubilarnu jer će se 3. aprila navršiti 60 godina od prve premijere tog teatra, predstave Kralj Betajnove Ivana Cankara u režiji Bojana Stupice, izvedene 1948.
JDP je osnovan u Beogradu 1947. kao reprezentativno pozorište nove Jugoslavije (tadašnje FNRJ), zamišljeno da po stilu i estetici bude pandan slavnom Moskovskom hudožestvenom teatru.
Za prvog umetničkog rukovodioca imenovan je reditelj Bojan Stupica, koji je dobio podršku od političara i vodećih kulturnih radnika da odabere najznačajnije umetnike iz svih pozorišnih centara Jugoslavije.
Vrhunski glumci iz Zagreba, Novog Sada, Sarajeva, Splita, Ljubljane pozvani su da učestvuju u stvaranju novog teatra. Koncept propisan od strane političara samo je uslovno poštovan, dok je u praktičnom radu od samog početka zagovarana umetnička sloboda i podržavan estetski kredibilitet reditelja i glumaca. Bojan Stupica i kritičar Eli Finci postavili su temelje repertoara na visokom literarnom nivou.
Na sajtu JDP-a ističe se da je to je ostala osnovna orijentacija i danas, s tim da je, pored literarnog, element scenskog dobio ravnopravno mesto. Među rediteljima koji su stvarali slavu JDP-a novim i inventivnim tumačenjima klasične dramaturgije, uz Stupicu i Belovića, bili su Mata Milošević, Tomislav Tanhofer, Branko Gavela, Paolo Mađeli, Dejan Mijač, Stevo Žigon, Slobodan Unkovski, Haris Pašović. Na sceni JDP-a radili su i mnogi inostrani reditelji: Ježi Jarocki, Georgij Aleksandrovič Tovstonogov, Karlos Medina...
Komadi su birani veoma pažljivo, a rad na pripremi predstave do premijere trajao je ponekad i do pola godine. Zbog takvog pristupa i koncentracije renomiranih i darovitih mladih umetnika, JDP je postalo pozorište izuzetnog nivoa, koje se svojim rezultatima uzdiglo iznad ostalih pozorišta u zemlji.
I u vreme velikih društvenih previranja JDP je bio otvoren za značajna dela savremenih pisaca sa celokupnog YU prostora, kao što su Dobrica Ćosić (Otkrića), Jovan Hristić (Čiste ruke, Savonarola i njegovi prijatelji), Velimir Lukić (Afera nedužne Anabele), Slobodan Šnajder (Hrvatski Faust), Dušan Kovačević (Balkanski špijun), Dejan Dukovski (Bure baruta), Biljana Srbljanović (Beogradska trilogija)... Nezaobilazni deo istorije JDP-a su i veliki glumci, na početku Mira Stupica, Marija Crnobori, Rahela Ferari, Milivoje Živanović, zatim Ljuba Tadić, Branko Pleša, Stevo Žigon, a onda i sadašnja generacija prvaka.
Specifičan duh, značaj i prestiž JDP je imao i u vreme kada ga je Ćirilov, u svojih 14 upravničkih sezona (od sredine osamdesetih godina XX veka), ustoličio kao reprezentativno pozorište savremenog scenskog izraza u okvirima širim od bivše države.
Veoma težak period nastupio je od jeseni 1997, kada je glavna zgrada pozorišta stradala u požaru 17. oktobra. JDP je ostao bez velike scene, upravne zgrade, šminkernice, garderobe, kupatila, kluba... Celokupan rad preseljen je na malu scenu, popularni teatar „Bojan Stupica”.
Ansambl se, srećom, nije razišao ni tokom dugotrajne rekonstrukcije, koja je konačno, zalaganjem novih gradskih vlasti Beograda, završena u proleće 2003. Prva premijera u osavremenjenom i tehnološki odlično opremljenom teatru bila je predstava Sterijinih Rodoljubaca u režiji Dejana Mijača, 23. maja. Prethodno, u leto 2002, imenovani su sadašnji direktor JDP-a Branko Cvejić i umetnički direktor Gorčin Stojanović, koji su nastavili da neguju vrhunsku izvođačku umetnost u ansamblu sa 60 članova, kao i otvorenost, hrabrost i ekskluzivnost u izboru tema i materijala za predstave.
Uz mnoge nagrade na domaćim festivalima i uspehe na gostovanjima u inostranstvu, JDP je značajnu potvrdu za kvalitet svog rada dobio prijemom u stalno članstvo Unije evropskih pozorišta 2006.
Tokom prošle sezone velika scena JDP-a dobila je ime „Ljuba Tadić”, a otvorena je i treća scena „Studio” za eksperimentalne i predstave mladih autora.
Prema rečima Gorčina Stojanovića, sedam ili osam velikih gostovanja repertoarskih teatara Evrope i regiona, formiraće internacionalnu sezonu JDP. Biće tu budimpeštanski teatar „Katona Jožef”, bukureštanska „Bulandra”, pozorišta koja su članovi Evropske pozorišne unije (ETU) – čiji je JDP najmlađi član, potom prijatelji sa ex-yu prostora i nekoliko iznenađenja iz Italije i Nemačke.
Trenutno se rade ili će uskoro početi probe predstava: Fedrina ljubav Sare Kejn, na sceni „Bojan Stupica” sa Mirom Karanović u naslovnoj ulozi i Pravila ponašanja u modernom društvu francuskog pisca Žaka Lagarsa, sa Đurđijom Cvetić, u režiji mlade Anđelke Nikolić, na sceni „Studio”.
Na Velikoj sceni Ljuba Tadić prva sledeća premijera biće Molijerov Tartif u režiji Egona Savina.
Veoma važna stvar koja nije vezana za publiku jeste i održavanje vanredne godišnje skupštine ETU, organizacije koja okuplja dvadesetak najznačajnijih velikih repertoarskih teatara Evrope, kod nas, u februaru. Odličan uvod za početak proslave čije će vrhunac biti u aprilu – kaže Gorčin Stojanović.

Copyright: Sterijino pozorje 1998-2008.