NAZAD NA SADRZAJ  > > >
S C E N A : časopis za pozorišnu umetnost
Novi Sad, 2008. broj 4 godina XLIV oktobar-decembar YU ISSN 0036-5734

VESTI
 
MINJA

 

Milena–Minja Bogavac četvrta je dramska spisateljica koja je dobila Nagradu „Borislav Mihajlović Mihiz”. Nagrada, koja se sastoji od novčanog iznosa, umetničkog predmeta, svečane povelje i štampanja knjige izabranih drama, dobitnici je svečano uručena u Mihizovom rodnom mestu Irigu, 17. oktobra, na dan piščevog rođenja. O dobitniku te ugledne nagrade, koju od 2005. dodeljuju istoimeni fond i Srpska čitaonica u Irigu a pod pokroviteljstvom Izvršnog veća Vojvodine i Ministarstva kulture Srbije, odlučivali su književnik Ferenc Deak, reditelj Kokan Mladenović i teatrolog Svetislav Jovanov, kao predsednik žirija.
U obrazloženju odluke istaknuto je da se dramski opus Milene Bogavac „markantno izdvaja izuzetno bogatim senzibilitetom koji odražava duh vremena ali i izvornom težnjom ka radikalnom izrazu koji odražava duh modernog teatra”. „Njene drame oličavaju faze jedne, istina tek profilisane ali nadasve ubedljive, potrage kako za istinom savremenog sveta tako i za iluzionističkom istinom scene. One emaniraju autentičnu gamu emocija, razornu ironiju, eruditski kritički duh i nesputanu težnju za dramskim iskazom kao totalnim govorom”, navedeno je.
Žiri je napomenuo da je ta mlada dramska spisateljica u svojim delima Nort fors, Crvena, Dragi tata, Gama kas i drugim, uspela da se predstavi „istovremeno kao naša najapstraktnija i najdirektnija, ponajviše elitistička, ali i najangažovanija moderna dramatičarka”.
Dodeljivanjem ove nagrade Mileni Bogavac, žiri je – naravno tek sticajem okolnosti – formirao svojevrsni, pri tom ženski, dramaturški „kvartet” koji bismo mogli nazvati: „4 M”! Naime, prethodne dobitnice su: Milena Marković, Maja Pelević i Marija Karaklajić.
Milena Bogavac već je dobila i nekoliko drugih nagrada, a njeni dramski tekstovi prevedeni su na više jezika, uvršteni u antologije i predstavljeni na festivalima u Avinjonu, Njujorku, Londonu...

Copyright: Sterijino pozorje 1998-2008.