NAZAD NA SADRZAJ  > > >
S C E N A : časopis za pozorišnu umetnost
Novi Sad, 2008. broj 4 godina XLIV oktobar-decembar YU ISSN 0036-5734

VESTI
 
NAĐ

 

Slavni igrač, koreograf i reditelj Jožef Nađ izveo je premijerno svoju novu produkciju Sho-bo-gen-zo (Vidoviti putevi), 11. septembra u Domu umetnosti u Kanjiži.
Inspirisan delom starog japanskog zen majstora Dogena, Nađ je režirao jednosatnu plesno-muzičku predstavu u kojoj, pored njega, igra Sesil Loaje (Cecile Loyer) iz Francuske.
Članovi ansambla su muzičari međunarodne reputacije – Žoel Leandr (Joelle Leandre) iz Francuske, koji svira kontrabas i peva, kao i mađarski umetnik Akoš Selevenji (Szelevényi Ákos) s duvačkim i udaračkim instrumentima. Njih dvojica uradili su muziku i aranžmane, video materijal je delo Ivana Atile, dizajner je Zoltan Bičkei, a kostime i dekor kreirao je Nađ.
Komad govori o naporima čoveka da usaglasi različita vremena svih bića u jednu „istinitu harmoniju”. Zuimonki je klasična zbirka napisanih govora zen majstora Dogena. Njegove reči prizivaju u čoveku želju za istinom, navodi se u najavi predstave.
Predstava Sho-bo-gen-zo će tokom jeseni gostovati u Ljubljani, Pečuju i Budimpešti, a već su ugovorena izvođenja na proleće 2009. u Beogradu, Novom Sadu, Mariboru, Zagrebu, Đeru i Debrecinu, a tokom godine i u Italiji i Francuskoj.
Ovaj projekat je koprodukcija s mađarskim gradom Pečujem, koji će biti kulturna prestonica Evrope 2010, beogradskom agencijom „Jugokoncert”, Umetničkom radionicom „Kanjiški krug” i francuskim Nacionalnim koreografskim centrom u Orleanu.

Copyright: Sterijino pozorje 1998-2008.