NAZAD NA SADRZAJ  > > >
S C E N A : časopis za pozorišnu umetnost
Novi Sad, 2008. broj 4 godina XLIV oktobar-decembar YU ISSN 0036-5734

VESTI
 
UŽICE

 

Zagrebačko Gradsko dramsko kazalište „Gavela” trijumfovalo je na Trinaestom jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu. Predstavom San ivanjske noći, u režiji Aleksandra Popovskog, Zagrepčani su pobrali pet „Ardaliona”, za najbolju predstavu, režiju, scenografiju, mušku i žensku ulogu.
Dobitnik nagrade za režiju Aleksandar Popovski je, po mišljenju žirija, tekstu i Šekspirovim likovima, poput Tezeja, Egeja i Hipolite, obuzetih snovima i maštanjem, pronašao mesto u balkanskoj svakodnevici danas. Popovski je, obrazložio je žiri, sjajnim rediteljskim konceptom, suvereno i precizno u svim elementima predstave, oživeo poetiku Šekspirovog dela.
Za ulogu Helene u toj predstavi, Nataša Janić proglašena je najboljom glumicom Festivala, a njen kolega Ozren Grabarić, zapamćen po ulozi Vratila u istoj predstavi, priznanje za najboljeg glumca podelio je s Vilimom Matulom, koji se istakao ulogom Krpe u predstavi Metastaze zagrebačkog kazališta „Kerempuh”.
„Gavela” iz Užica nosi i nagradu za najbolju scenografiju koju potpisuje zagrebačka kreativna grupa NUMEN.
Angelina Atlagić dobila je nagradu za kostim u predstavi Barbelo Biljane Srbljanović, u režiji Dejana Mijača, Jugoslovenskog dramskog pozorišta, nagradu za epizodnu ulogu ravnopravno su podelili Jasmina Avramović (Barbelo), Bojan Žirović (Nevinost, Atelje 212) i Željka Keningsneht (Metastaze, „Kerempuh”).
Specijalni „Ardalion” pripao je Narodnom pozorištu iz Užica za produkciju predstave Došljaci, dok je nagrada za najboljeg mladog glumca pripala Nikoli Rakočeviću iz JDP.
Pohvale žirija, u kojem su bili: glumice Kaća Dorić i Varja Đukić, scenograf Igor Vasiljev, reditelj Lari Zapija i dramski pisac Jelena Marković-Lukić, dobila je i selekcija Bojana Munjina, iz koje je relativno lako bilo odabrati najbolje od najboljeg.
Na kvalitet Festivala nesumnjivo je uticala i nova (ustanovljena prošle godine) koncepcija: pod sloganom Festival bez prevoda, omogućeno je učestvovanje predstava iz čitavog regiona.

Copyright: Sterijino pozorje 1998-2008.