NAZAD NA SADRZAJ  > > >
S C E N A : časopis za pozorišnu umetnost
Novi Sad, 2008. broj 4 godina XLIV oktobar-decembar YU ISSN 0036-5734

IN MEMORIAM - Zaida Krimšamhalov (1936–2008)
 
NEZABORAVNA SARA

 

Zaida Krimšamhalov, prvakinja Drame Srpskog narodnog pozorišta, preminula je 5. septembra, u 73. godini. Svestrana glumica uvek je donosila upečatljiva ostvarenja koja je novosadska publika lepo primala, a jedna od njenih najuspešnijih scenskih kreacija bila je uloga Sare u Sterijinoj Pokondirenoj tikvi, u antologijskoj predstavi u režiji Dejana Mijača. Za tu ulogu dobila je nagradu Udruženja dramskih umetnika Srbije.
Po rođenju Kragujevčanka (1936), od oca Hamzata, poreklom Gruzina, i majke Ljubice iz Kraljeva, detinjstvo je provela u Šapcu, gde se i školovala.
U Novom Sadu je 1959. završila Državnu pozorišnu školu kod dramskih pedagoga Jovana Konjovića i Dimitrija Đurkovića, a prvi glumački angažman dobila je u Narodnom pozorištu u Somboru, gde je provela četiri sezone, da bi u Srpsko narodno pozorište došla u leto 1963.
Novosadska publika pamtiće je i po ulogama Bernarde Albe u Lorkinom Domu Bernarde Albe, takođe u Mijačevoj režiji, kao Melaniju u Sremčevom Pop Ćiri i pop Spiri, Gospođu Mihajlović u Nušićevom Uježu, Lizu u Zlim dusima Dostojevskog, Irinu u Tri sestre Čehova, kao i Katu u Koštani.
Nezaboravne će ostati i uloge Julijane u Hedi Gabler, Marte u Arseniku i starim čipkama, Gospođice Triki u Očevima i deci, Ane u Don Žuanu u paklu, Maksimilijane u ženskoj podeli u komediji Maratonci trče počasni krug...
Zaida Krimšamhalov je, pored ostalih, dobila i nagrade na Susretu vojvođanskih pozorišta, lista „Dnevnik”, za tumačenje lika Sare u Pokondirenoj tikvi, na Sterijinom pozorju i Udruženja dramskih umetnika Srbije.

Copyright: Sterijino pozorje 1998-2008.