С ..Т ..Е ..Р ..И ..Ј ..И ..Н ..О....П ..О ..З ..О ..Р ..Ј ..Е
Стеријино позорје
СЕЛЕКТОРКА 60. СТЕРИЈИНОГ ПОЗОРЈА 2015.

фото: Раде Ковач
.Др Марина МИЛИВОЈЕВИЋ-МАЂАРЕВ, Београд

На основу одлуке Управног одбора, која је донета већином гласова, на седници одржаној 1. септембра, за селекторку 60. Стеријиног позорја именована је др Марина Миливојевић-Мађарев.

Марина Миливојевић-Мађарев је доценткиња на Катедри за драматургију Академије уметности у Новом Саду и докторка театролошких наука.
Дипломирала је на Катедри за драматургију Факултета драмских уметности  у Београду 1992. Професионални ангажман започела је као позоришна критичарка на Првом програму Радио Београда и Радију 202. На Телевизији Београд низ година била је сценаристкиња, уредница, водитељка и критичарка у Редакцији за културу, Редакцији забавног програма и Редакцији дечјег програма. Као уредница и театролошкиња радила је на емисијама о позоришту „Колективне сенке“ и Хронике Битефа.
Од 1999. до 2011. у Југословенском драмском позоришту била је једна од уредница позоришних публикација и драматургиња. У том својству сарађивала је са редитељима Дејаном Мијачем, Слободаном Унковским, Душаном Јовановићем, Егоном Савином, Паолом Мађелијем и Радославом Миленковићем. Књига Бити у позоришту настала је на основу њене докторске дисертације (Дејан Мијач, Слободан Унковски и Душан Јовановић - редитељски стилови у Југословенском драмском позоришту).
Са часописом Сцена сарађује још од студентских дана, када јој је објављен део дипломског рада - драма за децу Иванине играчке. Чланица уредништва Сцене од 2013. Уређивала је тематске блокове о Стеријином позорју и позоришту и образовању. Бави се истраживањем „Шта се штампа, а шта изводи од савремених, домаћих драмских текстова“, настојећи да утврди судбину савременог драмског писца у Србији у претходних 25 година.
Од почетка своје каријере бави се развојним позориштем, драмском педагогијом и промовисањем идеје о интерсекторској сарадњи позоришта и образовања. Од 1992. до 1996. сарађивала је на драмским пројектима Центра за културу “Стари Град”. Ауторка је пет сценарија за пројекат "Школа без насиља 2005-2007" који су објављени у оквиру приручника за наставнике "Школско форум позориште за школу без насиља". Уредница је и једна од ауторки Водича кроз креативни драмски процес и уредница Приручника за интеркултурално учење кроз драму који је објавила уметничка организација БАЗААРТ. У оквиру ове уметничке организације сарађивала је на пројектима ИДЕАЛ и ОСТРВА - национални пројекти у области драме, образовања и интеркултуралног учења које финансира Европска унија и суфинансира Република Србија - Министарство културе, Министарство омладине и спорта и Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом. У сарадњи са овом последњом организацијом развила је и објавила више теоријских радова и драмских текстова у оквиру пројекта “Мит као судбина - интердисциплинарно истраживање митског наслеђа Западног Балкана”.
Већ више од две деценије континуирано се бави театролошким радом. Магистрирала је 1997. темом Фантастика у драмама Владимира-Велмара Јанковића. Докторирала је 2008. темом Редитељски стилови у ЈДП-у: Дејан Мијач, Слободна Унковски и Душан Јовановић. Објављује театролошке радове у позоришним часописима у земљи и иностранству. Театролошке радове презентује на бројним научним скуповима у земљи и региону.
Марина Миливојевић-Мађарев је и драмска списатељица. Изведено је и штампано десетак њених драмских дела и више од двадесет радио драма.

Copyright: Стеријино позорје 1998-2015.