Жири 63. Позорја

Home / Жири 63. Позорја
Тања Шљивар

Тања Шљивар

Тања Шљивар је драмска списатељица рођена 1988. године у Бањалуци, СФРЈ. Дипломирала је и мастерирала драматургију на Факултету драмских уметности у Београду, а завршила је и мастер студије из примијењених позоришних студија у Гисену, Њемачка. Ауторка је шест ћеловечерњих драма, које су објављене у позоришним часописима, различитим антологијама, и изведене и јавно читане у професионалним позориштима у Босни и Херцеговини(БНП Зеница), Србији(Атеље 212), Хрватској, Пољској, Аустрији, Шпанији, Албанији и Њемачкој(Деутсчес Тхеатер Берлин, Счауспиелхаус Стуттгарт). Такође пише и објављује кратке приче, радио драме, филмске сценарије, и театролошке текстове. За драмско писање освојила је неколико награда међу којима су посљедње Стеријина награда, награда МЕСС маркет аwард, те номинација за Ретжофер Драмапреис у Аустрији. Драме су јој преведене на десетак језика, и била је гошћа књижевних резиденцијалних програма у Грацу, Бечу и Приштини.

Маја Мирковић

Маја Мирковић

Маја Мирковић делује на пољу костимографије, визуелне уметности, теорије извођачких уметности и поезије. Остварује сарадњу са уметницима различитих стваралачких профила у земљи и иностранству. Ауторка је костима за више од стотину позоришних представа у професионалним позориштима Србије и региона, Пољске, Скандинавије и Уједињеног Краљевства.

Дипломирала и завршила мастер Факултета примењених уметности на одсеку Сценски костим, магистрирала на Групи за Сценски дизајн Универзитета уметности у Београду. Чланица је Удружења примењих уметности и дизајна Србије и вишегодишња сарадница Часописа за теорију извођачких уметности „Теорија која хода“.

Вишеструка је добитница награда за најбољу позоришну костимографију Фестивала „Јоаким Вујић“, двострука добитница Стеријине награде и Националне награде Србије у области примењене уметности.

Новак Билбија

Новак Билбија

Новак Билбија, рођен је 1. јануара 1950. у Руском Селу.
Глумом се бави од 1968. године. Радио је у Народном позоришту у Кикинди, Народном позоришту Népszínház „Тоша Јовановић“ у Зрењанину, Народном позоришту у Бањалуци, а у Српском народном позоришту у Новом Саду је од 1985. године.

Ксенија Крнајски

Ксенија Крнајски

Рођена 1977. у Новом Саду. Позоришну режију је дипломирала 2001. године у Народном позоришту у Београду са српском праизведбом драме Марка Рејвенхила Полароиди. Била је вишегодишњи сарадник пројекта НАДА, који се бавио унапређивањем и промоцијом савременог драмског текста, а 2004.-2008. године члан редакције позоришног часописа Сцена.
Добитник је НАГРАДЕ ЗА НАЈБОЉУ РЕЖИЈУ на фестивалу позоришта за децу ФЕСТИЋ (2007.год) за Лек од бресквиног лишћа Малог позоришта Душко Радовић, а њена Омнибус опера Српског народног позоришта добила је НАГРАДУ ПУБЛИКЕ на Армел фестивалу у Будимпешти 2016. године. Од 2013. године до данас члан је жирија награде Борислав Михаиловић Михиз која се сваке године додељује за писано драмско стваралаштво.

Савремене европске комаде режирала, између осталих, у Народном позористу у Београду, Звездара театру, Битеф театру... Међу њима су: Животињско царство Р.Шимелфенига; Језички рулет Даре Карвила; Порша Коклан М. Кар, Епитаф Д. Делбианцо, Под плавим небом Д. Елдриџа, Све о женама М. Гаврана...

Од домаћих савремених писаца радила: М.Пелевић БеограђБерлин, као и Будите Лејди на један дан ; Љ.Каспар/С. Јованов Четири мале жене; Д.Н.Николић Дрита; омнибус Сама је тражила (М. Марковић, Б.Илић, Д. Кулезић- Wилсон, М. Пелевић, Ј. Жмак, Б. Стојковић), као и радио драму Програм твог компјутера С. Радојковић.

Од класике поставила је: Авети Х.Ибзена, Покондирена тиква Ј.С. Поповића и Најављено убиство Агате Кристи, све у Српском народном позоришту.

Представе за децу: Пинокио С. Обрадовића; Лек од бресквиног лишћа Кубуровић/ Пелевић, Мудро прасенце М. Милованова, Тотални Мраз М. Пелевић

Последњих година режирала је и три опере: најпре у Ирској Тхе Ласт Сирен Иана Wилсона, а затим и Омнибус оперу (Меноти, Барбер, Хиндемит) и Моцартову Чаробну фрулу у Српском народном позоришту.

Бранислава Илић

Бранислава Илић

Рођена у Нишу 1970. год. где је и завршила Средњу глумачку школу. Дипломирала је драматургију на Факултету драмских уметности у Београду. Први ангажман, глумачки и драматуршки, је имала у Народном позоришту у Нишу. Од 2008. до 2010. радила је у Народном позоришту у Београду.
За свој рад је награђивана: Јован Стерија Поповић за драму „Тело“ - Конкурс Стеријиног позорја за нови драмски текст, награду Борислав Михајловић Михиз за драмско стваралаштво; годишњу награду Народног позоришта драматуршком тиму (2008.); годишњу награду Омладинског позоришта ДАДОВ (2010.)
Приче, драме и драматизације су јој објављиване у различитим часописима и збиркама. Има објављене три књиге драма: Театар паланке; Бако, нећу да постанем чудовиште; Бранислава Илић- драме/плаyс. До сада је изведено: Улица, штап и канап (ауторска), Злочин и разговори (р.К.Младеновић), Заглављени (р.Д. Михајловић), Тело (р.С.Бодрожа), Бако, нећу да постанем чудовиште (р.П.Штрбац), Не пристајем (р.К.Крнајски).
Као драматуршкиња сарађује са редитељима и редитељкама различитих генерација у Народном позоришту, Атељеу 212, Српском народном позоришту и у још десетак позоришта. Неки од наслова на којима је радила: “Зоран Ђинђић”, О.Фрљић; “Дервиш и смрт” Б.М.Михиз/Е.Савин; “Нова Страдија” , С.Басара; „Луди од љубави“, С.Шепард; „Ножеви у кокошкама“, Д.Херовер; “Животињско царство”, Р.Шимелпфениг; “Витамини”, В.Јон, ,„Одабрани и уништени“, И.Јовановић/Д.Петковић/М.Тодоровић, “Заједно сами”, М.Шелић и др.
Била је део драматуршког тима који је у Народном позоришту реализовао јавна читања савремене румунске и немачке драме, као и драма из региона (2008-2010).
Писала је за децу и бави се едукацијом деце и младих кроз различите позоришне радионице.